četrtek, 1. maj 2014

STROMATRA - 2. del: Ne predstavljajte si, da je danes mogoče govoriti o čem drugem kot o 1.maju...

Cel dan številke. 1.5., 10 let od vstopa Slovenije v EU, BDP je padel za 3 odstotkovne točke, zaslužimo v povprečju 390€ več kot pred desetimi leti, vendar za ta denar lahko kupimo približno za četrtino manj, trošarine na tobačne izdelke so se zvišale za nekaj procentov, zato škatlica cigaret stane približno 20 centov več, Pahor in Janša si že 8 let izmenjujeta oblast, edina stalnica, je stranka DeSUS, ki je na istem mestu kot pred desetimi leti tudi danes.
To je samo kratek povzetek povzetkov, katere že cel dan poslušam pa radiu in televiziji. Še kot otrok sem morala ta dan prav tako prebiti zunaj, vendar so takrat po radiu vrteli kaj bolj zanimivega, kot povzetke zadnjih desetih let našega blamiranja v EU (da ne bo pomote, pridružitev EU sem nasprotovala takrat, ja, pred desetimi leti, in ji prav tako nasprotujem danes... ampak mene pravzaprav ne posluša nobeden, ker nisem manager, nimam mesta v državnem zboru in ne poznam nikogar, ki bi to bil oz. imel). Recimo, da sem se kot otrok veselila 1. Maja oz t.i. Praznika dela, saj je to pomenilo, da bom imela starše v bližini, delalo se ne bo preveč, je pa stalnica bil roštilj in komentiranje stanja v državi (v tistih časih smo bili še del Jugoslavije in ne EU). Nekaj let kasneje sem bila vesela, če se prvi maj ni zgodil za vikend, saj je to pomenilo, eden oz. dva dni manj pri smrtno dolgočasnih predavanjih v smrtno dolgočasni šoli... kakorkoli. Danes je prvi maj. Praznik dela. Pa se sploh spomnete od kdaj nosi to ime? Zakaj ravno tako ime? Seveda se ne, saj te prav tako hodili v smrtno dolgočasne šole, kjer so se vršila smrtno dolgočasna predavanja.
Torej, kot prvo: Verjetno so vas učili, da je praznik dela socialistični ali še huje, komunistični praznik. Kar je seveda brca v temo. Aktivneje se je začelo delati na pravicah delavcev po letu 1872 (pred tem recimo niso poznali 8 urnega delavnika, norme, minimalne plače ipd, kar se finim ljudem vašega kova zdi samo po sebi umnevno) iz strani kanadskega delavskega gibanja, katerega ideje so se preko obrtnikov razširile tudi v ZDA (ja, že takrat so vam grenili življenje). Leta 1886 na magični datum 1.5. so napetosti med industrialci in delavci dosegle vrelišče, saj so trume zatiranih delavcev na trgu Haymarket v Chicagu pričele stavkati (da bi se uzakonil 8-urni delavnik, med drugim). Do konca protestov, 4. 5. Je umrlo 11 civilistov (nekateri zaradi tega, ker niso hoteli tvegati aretacije zaradi upiranja oz. stavke), 8 policistov, več deset (pripadnikov obeh strani) pa je bilo ranjenih. Nekatere zahteve delavcev so bile nato uveljavljene, izgredi pa so se ponovili še leta 1894 in 1919.
S tem so bili postavljeni temelji za kasnejši praznik dela. Vsak narod oz. skupina delavcev ga je obeležila po svoje. Kot uradni praznik ga je priznala takratna Sovjetska zveza, kateri so sledile druge države. V obdobju hladne vojne so prokomunistične države proslavljale z velikimi vojaškimi paradami, države, ki so komunizmu nasprotovale, pa so raznovanje praznika dela prestavili na drug datum (ZDA, velike pobudnice vsega in seveda tudi največje izdajalke vsega, praznik dela praznjujejo na prvi ponedeljek v septembru. Ker si seveda ne morejo deliti istega praznika s Sovjetsko zvezo in drugimi komunističnimi 'hudobci', sploh pa ne na isti datum! One so vendar ZDA!)
Različni režimi in vlade so s praznikom dela počeli vse mogoče. Predvojna Nemčija je sicer pustila 'dan dela', hkrati pa prepovedala vse shode socialistov in komunistov, proste delavske zveze in neodvisne delavske organizacije (2.5. 1933... en dan pred tem so namreč kresovali in niso imela časa za sprejemanje zakonov in predpisov). Nekaj let pred tem (1929) je prišlo do enega najbolj krvavih obračunov znotraj levice. Zgodil se je t.i. Krvavi Maj (Blutmai), ki je za seboj pustil preko 30 smrtnih žrtev, preko 80 težko poškodovanih, preko 10 tisoč izstreljenih nabojev in enkratne pogoje za vzpon nacistične stranke.
Desetletje po koncu druge svetovne vojne je končno klonila še rimsko katoliška Cerkev in za (pa menda ja ne) prvega maja razglasila dan sv. Jožefa delavca. Vendar ne zaradi tega, ker v cerkev hodijo samo pridni in delavni ljudje, ampak zato, ker se jim je kurjenje kresov zdelo preveč pogansko in so (ker so tako storili tudi z vsemi drugimi prazniki, ki so v izvoru poganski) mu morali dodati nekaj svojega, da bi s tem izpadli bolj verodostojni (dejstvo, da je RKC večino svojih 'praznikov' pokradla poganskim verstvom vam lahko opišem v katerem drugem zapisku, ampak imam občutek, da vam – kako pa to, da tega danes še nisem rekla??? – gladko dol maha za vse skupaj).
V drugi polovici 20. Stoletja, sploh proti koncu osemdesetih let in naprej (teh časov se spomnite, kajneda? Seveda se. Vsi, ki si mislite, da se jih ne spomnite to počnete samo zato, da bi se jaz počutila stara v vaši družbi. To je bilo takrat, ko smo vsi nosili futbalerke, blazinice na ramenih in so nas doma čakali Marantzi) so se v ZDA in Veliki Britaniji začeli na prvega maja (oz. tam nekje) odvijati nasilni protesti med pripadniki protikapitalističnih gibanj in (običajno) policisti. Podobno se dogaja tudi v Nemčiji, kjer so proteste v drugi polovici osemdesetih let 20. Stoletja na ta dan začenjali radikalni levičarji, ki so se prav tako spopadli s policisti. V zgodnjih devetdesetih so podobne proteste začeli tudi skrajni desničarji, ti pa za spremembo niso napadli policistov ampak kar radikalne levičarje, ki so tam protestirali pred njimi. Dandanes lako sklepamo, da so prav tako, kot ste vi izgubili znanje o nastanku prvega maja oz. praznika dela, demonstranti, ki na današnji dan uprizarjajo vse mogoče, kar se pridnim delavcem ne spodobi, pozabili zakaj to pravzaprav počnejo in jim je prešlo že kar v navado.
In pri nas? Prvi maj je izgovor za nedelo, roštiljanje in prevelike količine alkohola. Ampak, glej ga zlomka, to pri nas počnemo na vsak drug praznik... in navaden dan. Če le imamo denar. In v dostih primerih tudi, če ga nimamo. Pri tem nas EU ne bo podpirala. Do sedaj nas ni nikoli in nas tudi v prihodnje ne bo. Ampak ja, dol vam maha. Svoje pivo imate in tudi veste kje je najbližji žar.
In veste še kaj? Ko smo leta 2004 s pomočjo premiera Antona Ropa in predsednika Evropske komisije Romana Prodija ob velikem pompu (ob polnoči so bile preobremenjene vse GSM linije, kar je rezultiralo v tem, da sem sporočilo, katerega so mi poslali ob polnoči, prejela šele nekaj čez tretjo uro zjutraj) kot vzorna učenka vstopili v EU, je lilo kot iz škafa. Tako kot danes. Torej se ni dejansko spremenilo popolnoma nič.

Če sem začela s številkami, potem naj z njimi še končam. Leto ima 365 dni. Vsak dan prespite 8 ur, kar skupaj znese 122 dni. Tako vam ostane še 243 dni. Vsak dan 8 ur počivate, kar pomeni naslednjih 122 dni. Tako vam ostane še 121 dni. 52 dni v letu so nedelje, ko itak nič ne delate, kar pomeni, da vam za delo ostane le še 69 dni. Naslednjih 52 dni so sobote, ko spet ne delate, tako, da vam ostane še 17 dni. Vsak dan imate vsaj pol ure pavze, kar letno nanese za celih 7 dni. Tako vam ostane le še 10 dni. Najmanj 9 dni v letu je različnih praznikov in tako vam ostane le še en sam, samcat delovni dan. To je prvi maj, praznik dela, ko spet ne delate. Vendar, odkar smo v EU, to počnete tudi uradno, saj je možnost, da dejansko imate službo, izredno majhna. Ampak ja, dol vam visi.