sobota, 31. oktober 2015

Stromatra, 16. del: Odzven Kaosa, 18.del

Nov teden, novo znanje. Osemnajsta lekcija je tako zahtevala posebno vrsto korajže iz strani avtorice (kakšen obupen način govorjenja o samem sebi! Tako... pretenciozen), saj so bile uvedene manjše spremembe pri objavljanju, katere boste opazili, če boste brali naprej.

Drugače pa je vse po starem. Znanje iz rdečega in rumenega fascikla se nabira, računalniška mapa pa prav tako nič kaj ne zaostaja, res pa da je notri shranjenih veliko stvari, katerih ne razumem niti sama, zato jih zaenkrat ne morem posredovati naprej – že mojster Einstein je namreč rekel: 'Če neke stvari ne znaš razložiti šestletniku, da bi jo razumel, je tudi sam ne razumeš!'


Kot običajno je mojster imel prav (pred kratkim so dokazali celo, da je imel prav pri teoriji o relativnosti, vendar ker moje matematično znanje zaenkrat zelo šepa, bom razlago pustila za kakšen drug, bolj zanimiv čas. Vas zanima kje je fotkica? Ja, pravila so zato, da se kršijo, zato bodo fotkice danes na drugih mestih in ne na tem. Ker kot 'avtorica' tega članka (uuughhh...) to lahko naredim. Torej direktno v akcijo!

171. Med gledanjem ene izmed sebi ljubih serij (to so tiste, ki jih ukinejo po prvi sezoni – če se obdržijo dlje pa postanejo dolgočasne ali pa jih ukinejo malo kasneje) sem naletela na izraz Capgrasove blodnje in čudaška kot sem, sem za ta izraz že slišala. Sem se pa odločila, da ga predstavim vam. Ker.
Pri Capgrasovih blodnjah oz capgrasovem sindromu gre za motnjo, pri kateri je bolnik prepričan, da je njegovega partnerja, družinskega člana ali dobrega prijatelja (ter včasih tudi hišnega ljubljenčka... samo ti so po naravi nepredvidljivi, zato so ti primeri redkejši) nadomestil identično izgledajoč slepar. Gre za vrsto zmote pri identifikaciji oseb (v širšo skupino takih zmot se prištevajo tudi zmote pri prepoznavanju krajev in predmetov, vendar pa vse tri redko nastopijo skupaj), pojavlja pa se v akutni (enkratni), tranzitni (prehodni) ali kronični (ponavljajoči) se obliki.
Stanje je najbolj opazno pri bolnikih s shizofrenijo, pri tistih s poškodbo možganov in pri tistih z demenco, domnevno pa je občutno več primerov opaziti tudi med bolniki z diabetesom, zmanjšanim delovanjem ščitnice in migreno, prav tako pa so ga včasih povezovali s pretirano uporabo ketamina (gre za močno sredstvo proti bolečinam, katerega vam v sodobnih državah lahko predpiše samo zdravnik, njegova uporaba pa je strogo nadzorovana... lahko pa ga seveda najdete na internetu, priporočam The Onion Router). Za tem sindromov prav tako zboli občutno več žensk kot moških, zato je, ko jo je Dr. Capgras prvič identificiral (leta 1923) javno razglasil za 'žensko bolezen' povezano s shizofrenijo in histerijo (dandanes, ko so moški veliko bolj histerični kot ženske bi bila takšna definicija nesmiselna).
Primeri te bolezni so dostikrat opisani tudi v popularnih TV serijah – med najbolj prepoznavnimi so primeri v seriji Criminal Minds (zločinski um po slovensko) – ter tudi v filmih, med katerimi sta najbolj opazna The invasion of Body-Snatchers (kjer se v ljudska telesa naselijo nezemljani) in Goodnight Mommy (avstrijska grozljivka Ich Seh Ich Seh, katero vam priporočam v ogled, dokler je še sveža. Premierno je bila predstavljena leta 2014, uradno pa izšla v začetku leta 2015).

172. Kanadska družina Redpath je imela vse. John James Redpath je bil dedič ogromnega bogastva, katerega je njegova družina pridobila s sladkorjem (preden je sladkor veljal za tak bavbav kot da danes in je bil nadomeščen s kemijo – saharin, aspartam in druga umetna sladila - ki je slaba za vsak del vašega telesa, njeno pridobivanje pa uničuje tudi naravo, ampak pustimo malenkosti za kdaj drugič) in tako sta z ženo Ado in petimi otroki veljala za eno najbogatejših družin v Kanadi na prelomu 19. V 20. Stoletje. Veljali so za vzorno družino, vsi člani so bili med seboj tesno povezani, niso pa se preveč radi družili z drugimi ljudmi (bogataši tega tudi danes ne marajo preveč, če smo pošteni).
13. junija 1901 je najstarejši sin, Peter (takrat star 31 let) sredi noči slišal strele v materini spalnici (mati Ada je takrat že bila vdova), kjer je naletel na srhljiv prizor. Njegova mati in njegov mlajši brat Clifford sta ležala na tleh v mlaki krvi, oba smrtno ranjena. Umrla sta v nekaj minutah, njuni trupli pa so brez policijske preiskave pokopali še ne dva dni po streljanju. Kasneje se je domnevalo, da družina, ki tudi nikoli kasneje o tem ni želela govoriti, ni želela policijske preiskave, saj sta Ada in Clifford veljala za bolnika. Ada je imela takrat neidentificirano bolezen, katere simptomi so enaki bolezni katero danes imenujemo depresija, Clifford pa je bil epileptik (epilepsija je takrat veljala za grozljivo bolezen, katere so se ljudje bali, predvsem zato, ker je niso niti razumeli – kakšna pa je masovna panika, pa tudi poznamo, kajne?), to pa bi družini lahko nakopalo hudo sramoto (še enkrat vas vprašam, če veste kako izgleda masovna panika oz. histerija...).
Ada in Clifford sta bila tesno povezana od njegovega rojstva naprej. Po očetovi smrti je prevzel skrb nad družinskimi financami, bil vzoren študent prava, mater pa je spremljal na njenih potovanjih v New York in skrbel zanjo, ko je imela krize zaradi depresije. Ker ni bilo odkrito, da bi kdorkoli drug vstopal v materino spalnico, sta dejansko samo dve možnosti. Ali je Ada v napadu hude depresije umorila svojega sina in nato sodila še sebi ali pa je Clifford umoril lastno mater tik preden je končal svoje življenje. Danes tak zločin velja za očiten primer umora in samomora, vendar pa v Montrealu, kjer je družina živela, leta 1901 ni prijavljen noben samomor.
Vendar zakaj je pravzaprav prišlo do tega dogodka? Kot rečeno, sta dve možnosti. Večina ljudi, ki se še dandanes mučijo z dogodki iz te noči, je prišla do ugotovitve, da je Clifford umoril svojo mater nato pa sodil še samemu sebi. Vendar nič ne nakazuje na to, če smo pošteni. Bil je Adin verjetno najljubši otrok, bratje in sestra so ga imeli zelo radi, bil je odličen študent in vesten uslužbenec. Obstaja tudi možnost, da je Ada umorila Clifforda, nato pa končala tudi svoje življenje. Vendar je tudi ta možnost resnično neverjetna. Resda je Ada bila depresivna, vendar ženske nasplošno, tudi danes, za umore in samomore izredno redko uporabljajo strelno orožje (takrat pa je bilo to še bolj redko). Tudi dejstvo, da je bila močno depresivna ne gre trditvi, da je morila ona, v prid, saj v tako slabem stanju ne bi zbrala niti dovolj moči, da bi ustrelila sina in sebe.
V času umora – samomora je bila v hiši še Amy (edina hči Redpathovih), vendar je bila tudi ona izločena iz seznama osumljencev s pomočjo dokazov, katere so predložili njeni bratje. Prav tako družinski finančni sklad ni padel pod njen nadzor po Adini (in Cliffordovi) smrti, saj je bil Peter (najstarejši sin Redpahtovih) še vedno živ. Iz seznama osumljencev so bili izločeni tudi vsi služabniki, ki so bili takrat navzoči v hiši.
S tem primerom se še danes ukvarjajo strokovnjaki iz različnih področij, vendar niso nič kaj bliže rešitvi te uganke. Kakšno je vaše mnenje o tem? (in če kdo omeni nezemljane, bo na naše stroške zadel večmesečne počitnice na kakšni fantastični kliniki za bolnike s psihiatričnimi boleznimi).

173. Za manjše izboljšanje (ali poslabšanje razpoloženja, odvisno od vašega karakterja) bo ta članek govoril o puščavah. Nasplošno velja, da so puščave neplodno ozemlje, ki praktično onemogočajo življenje tako živalim kot rastlinam. Zaradi takšne definicije je povsem logično, da med puščave prištevamo tudi Antarktiko in Arktiko. Ljudje smo sicer vajeni, da ob posnetku puščave vidimo ogromne količine peska in vročine (ker smo tako od malega gledali na televiziji), vendar pa take puščave zavzemajo relativno malo Zemljine površine (okrog 20%, od česar gre okrog 2% puščavam v Severni Ameriki – Velika Basinova puščava, ki pokriva velik del Nevade, del Kalifornije, Idaha in Utaha, je največja izmed štirih severnoameriških puščav, sledijo pa ji še puščave Sonora, Mojave in Chihuahua; približno 30% puščavam v Avstraliji, ki s Veliko Viktorijino puščavo na čelu pokrivajo kar 1,3 milijone kvadratnih kilometrov površine celotne Avstralije; ter več kot 45% v osrednji Aziji, kjer puščavi Gobi in Kyzyl Kum zajemata skuaj prav tako 1,3 milijone kvadratnih kilometrov površine).
Peščene oz. subtropske puščave (Sahara, arabska puščava, Kalahari, Viktroijina, sirijska ipd.) na leto prejmejo med 100 in 250 milimetrov dežja na leto (na določenih delih več, do nekje 500 milimetrov na leto – za referenco naj vam bo številka 1462 milimetrov na leto, kar je veljalo za povprečje med leti 2001 in 2010 v Sloveniji, sploh za tiste, ki ste lansko leto javkali zaradi dežja, letos pa zaradi vročine) se nahajajo v notranjosti kontinentov, kjer je sama klima precej drugačna kot na oblanih predelih.
Poleg teh poznamo še hladnejše obalne puščave (Atacama in Namibijska), ki letno prejmejo med 5 milimetri in 85 milimetri dežja na leto in so popolnoma neporasle, tudi zaradi ogromne količine soli v samih tleh (ker morje je običajno slano, kar velja tudi za druge kontinente), vegetacijo pa onemogoča tudi veter.
Poleg teh poznamo še hladno zimske puščave (Antarktika, Arktika, Gobi, Patagonija, Karakum, Koloradska, Kyzyl Kum in Taklamakan), ki prejmejo okrog 200 milimetrov padavin na leto, temperature pa nihajo med povprečno -63°C do -40°C na puščavah na zemljinih polih (Arktika in Antarktika) ter med -40°C do +50°C v drugih puščavah. Najnižja temperatura je bila izmerjena na Antarktiki leta 1983 in je znašala -89°C. Temperatura v puščavah tako niha, saj geografske razmere ne dopuščajo, da bi shranjevala toploto v tleh (ker se Zemlja še od prejšnjega tedna, pa tudi pred tem se je, kljub temu, da tega niste vedeli, segreva adiabatno).
Ko je pred nekaj dnevi nad južno Ameriko zaokrožila hurikanka Patricia (wink-wink), pa je najbolj suho puščavo na svetu, Atacamo v Čilu, prekrilo ogromno cvetja in drugih rastlin, ki tam niso rasle že 18 let. Sicer je cvetje posledica dežja, ki je padel marca, vendar ga ljudje radi povezujejo z nedavno hurikanko. Atacama na leto dobi od 1 do 15 milimetrov padavin, kar pomeni, da se cvetje resnično pojavi samo ob resnično močnem deževju. Če ste slučajno hoteli med dopustom videti nekaj resnično čudovitega, si lahko ogledate cvetočo puščavo, vendar vas opozarjam, da začne cvetje veneti po prvem tednu novembra...

174. Kamni iz Callanisha verjetno ne bi bili nič posebnega, če ne bi bili tako ogromni in postavljeni v obliki križa. Stojijo blizu vasi Callanish na otoku Lewis (Zunanji Hebridi, otočje pod Škotsko jurisdikcijo... oz. kakor pravi škoti 'To je naše!').
Sestavljeni so iz kroga (katerega sestavlja 13 stoječih kamnov, postavljenih v krogu podobno obliko. Krog ima premer več kot 13 metrov na širokem delu – v smeri od severa proti jugu – in 12 metrov na ožjem delu – v smeri vzhod zahod - blizu njegove sredine pa stoji skoraj 5 metrov visok, 1,3 metra širok monolit, ki je od realnega centra kroga oddaljen skoraj en meter. Domneva se, da ljudje, ki so ga postavili niso bili slabi matematiki, ampak, da ima položaj monolita posebno mesto oz. velja za posebno znamenje) iz katerega izhaja pet krakov. Daljši krak, t.i. Severna Avenija je sestavljen iz dveh skoraj vzporednih vrst kamnov, ki so ob krogu 6 metrov narazen, na severnem koncu pa skoraj 7 metrov narazen. Krak je dolg preko 89 metrov.

Na južni strani so tri krajše vrste (tista, ki poteka iz zahoda proti krogu je sestavljena iz petih kamnov. Njej nasprotna, se pravi tista, ki poteka iz vzhoda proti centru iz štirih, čeprav se domneva, da jih je včasih bilo več, in ista, ki poteka od juga proti krogu je prav tako sestavljena iz petih).
V centru kroga je grobnica, široka skoraj šest metrov in pol, vendar je bila izkopana kasneje. Podobne kamnite formacije najdemo tudi v bližini, za vse pa se domneva, da so bile postavljene v neolitiku, ritualnim namenom pa so služile v bronasti dobi. Sodeč po lokalnem izročilu (ki je nastalo kasneje kot sama formacija) kamni predstavljajo grozljive škotske velikane, ki se niso hoteli podvreči krščanstvu. Okrog formacije se je razvila živopisana folklora, ki krščanstvo omenja z negativnim priokusom, kljub temu, da ima formacija obliko križa.

175. Filmske novice, novičke, trivia in podobna nepomembna navlaka, ki smeti človeške možgane (okey, da ne naredim krivice komu, tudi moja glava je polna podobne navlake iz sveta čednih juncev v svetu težkega metala... in resnično se mi vidi, da trpim zaradi tega... recimo) postaja zelo popularna v vsakotedenskih zapiskih, torej (ker slabe publicitete ni), bom tudi danes omenila nekaj ocvirkov, tokrat iz snemanja filma Corpse Bride (zelo nerada uporabljam slovenske prevode filmskih naslovov, ker imajo slovenski prevajalci tendenco bistvo celotnega filma povedati v samem naslovu, kar popolnoma pokvari vzdušje filma. Katerega običajno sploh ne gledam na koncu).
Corpse bride je drugi animirani film, ki je nastal s pomočjo stop-motion tehnike pod režisersko taktirko Tima Burtona (ker je danes Halloween, je bilo nesmiselno pričakovati, da bom opisovala snemanje filma Blondinka s Harvarda, čeprav je tisti film veliko bolj grozljiv kot večina grozljivk – v smislu resnih grozljivk – ki so na tržišču danes... ja, smatram ga za bolj nagnusnega kot film Antropofago. Ugotovite sami, kakšno je torej moje mnenje o svetu). Kaj je animacijska tehnika stop-motion imate razloženo v zapisku številka 153, če vas spomin zapušča s takšno hitrostjo kot mene...; Prvi tak Burtonov film je bil seveda fantastični Predbožična nočna mora.
Lutke, ki jih uporabljajo pri takšnih filmih imajo običajno snemljive glave, da se jim lahko enostavno zamenja glava, ko je potrebno spremeniti izraz na obrazu, kar pa same spremembe naredi prehitre in zato sama mimika njihovih obrazov izpade preveč 'animirana'.  Ker morajo Burtonovi izdelki vedno biti nekaj posebnega, tokrat ni bilo nič drugače. Glave lutk so namreč bile oblikovane tako, da so na sebi imele več stopenj istega izraza, zato se jih je med posameznimi kadri enostavno obračalo za nekaj stopinj, kar je likom dajalo posebno živost, saj so bili njihovi izrazi bolj podobni človeškim. Že sama stop motion animacija je naporen in precizen posel, kar pa je takšno prilagajanje kot je tole opisano zgoraj še poslabšalo. Eden izmed animatorjev je namreč potožil, da je imel med snemanjem filma ponavljajoče se nočne more o tem, da na tak način spreminja izraze na svojem obrazu. Vseeno je moralo biti sestavljenih več enakih lutk, da so lahko skrajšali čas snemanja. Victor in Nevesta sta jih vsak dobila po 14, Victoria pa jih je imela 13.
Same lutke so merile med 25 in 28 centimetrov, posamezne sobe v katerih so se zgodbe odvijale pa so bile tako velike, daje bilo moč lutke upravljati brez hujšega fizičnega napora animatorjev. No, vsaj nekaj, da se je bilo moč odkupiti za predhodnji proces prilagajanja obraznih izrazov. Film so snemali 55 tednov (eno leto in nekaj več kot 3 tedne), med snamanjem pa je bilo posnetih 109 440 posameznih fotografij, ki so bile nato sestavljene v 77 minut dolg film. Redko kdo je sposoben posneti (in posledično objaviti na družbenih omrežjih) toliko fotografij lastnega dopusta ali otrok.

176. Evolucija. Dejstvo, ki dviguje vedno več prahu, tako med znanstveniki kot med verniki ter povzroča bizarne izpade obojih, je spet postregla s precej osupljivim dognanjem. Namreč, vsi ljudje smo prepričanja, da je evolucija nekaj, kar traja milijone let, dokaze za njo pa najdemo samo v fosiliziranih ostankih. Vsiljivci na poletnih piknikih so dokazali nasprotno.
Pred kratkim pa je bilo dokazano, da se ose (nadležna brenčeča bitja, ki celo poletje letajo za vami in vas hočejo napasti) – kot večina stvari, katere so tako popularne po svetu, so tudi te ose amerikanizirane, ose iz EU pa ne kažejo navdušenja nad njihovim početjem – oz. posebne vrste os, ki izigravajo parazite sadni muhi (ki je prav tako kot njeni paraziti prava američanka) spreminjajo veliko hitreje, kot bi to pričakovali pri postopni evoluciji o kateri nas učijo v šolah.
Brenčeče nadloge (oz. insekti) so bitja, ki na drevesu življenja zajemajo velik del in med seboj poznajo veliko več vrst kot sesalci. Ena izmed razlag za njihovo raznolikost je to, da se vešče prilagajajo okolju in, ker je večina os v določenem stadiju parazitov, tudi gostitelju. Iz vrste ene izmed ameriških os, so se v nadzorovanih pogojih razvile tri nove vrste teh brenčečih nadlog in to dobesedno pred očmi znanstvenikov, ki so raziskovali zakaj je insektov toliko. To vprašanje jim je prišlo na misel, ko je vrsta sadne muhe (torej gostiteljice teh nadlog), ki običajno svoja jajčeca leže na glog, kar naenkrat, preko noči, začela jajčeca leči na jabolka. Zaradi nenadnega in precej nenavadnega preskoka v miselnosti samih muh, so se bile prisiljene spremeniti tudi sitnobe, katere ta muha običajno nosi s seboj. Spremenile so svojo spolno usmerjenost (ki je tako kot njihova raznolikost na evolucijskem drevesu, veliko bolj pisana kot spolne preference na delu evolucijskega drevesa katerega zajemajo sesalci), svojo prehransko piramido ter najpomembnejše, svoja domovanja. Torej so te nadloge veliko bolj prilagodljive kot nadloge, ki jih srečujemo med delovnim tednom...

177. Kot sem že nekajkrat poudarila, japonci so posebna vrsta ljudi. Njihov način življenja, kultura, prehrana in predvsem pornografija se močno razlikujejo od tega kar smo v naših koncih vajeni mi. Zato je nujno, da vam zopet opišem malo japonsko iznajdbo iz konca 17. Stoletja imenovano Netsuke.

Ker tradicionalna japonska oblačila, t.i. kimono in kosode nista imela žepov (ker, po japonskih prepričanjih so žepi, gumbi in zadrge greh proti človečnosti), njihovi lastniki so pa vedno imeli kopico stvari katere so morali nositi s seboj (denar, zdravila, tobak ipd – dokaj podobno temu, kar s seboj nosimo evropejci in kdorkoli drug), so se izoblikovale posebne torbicam podobne košarice (inro), katero so na oblačila pričvrstili z verižico iz okrasnih bunkic, košarico pa je zaprti držal ojime, poseben zaklop, katerega se je zadrgnilo z izrezbarjeno figurico imenovano netsuke.
Gre za kombinacijo japonskih besed ne (ki pomeni 'koren' oz 'korenina') in tsuke (ki pomeni 'pričvrstiti'), in tako pomeni 'pričvrstiti na koren', ker je mala skulptura počela točno to (za tiste, ki še vedno ne veste o čem govorim, se spomnite na to kako se je zavezovalo torbe spalnih vreč s pomočjo neke vrste zateznega gumba (tisti, ki poznate ime za to zadevo, mi jo prosim izdajte in ob naslednjem srečanju vam častim kavo / pivo).
Iz praktičnih oblik so se začele razvijati prave male skulpture oblikovane po navdihu iz življenja in folklore in danes so cenjene predvsem zaradi svoje umetniške in ne več toliko praktične vrednosti. Narejeni so običajno iz slonovine ali njenih nadomestkov (mroževih čekanov, oklov divje svinje ali celo nosorogovih rogov), lesa in celo kovin (sicer je kovina dostikrat uporabljena kot okrasje na netsukejih, pojavljajo pa se tudi primeri, ko je celoten netsuke ulit iz kovinske zlitine) in porcelana oz. gline. Zannih je tudi nekaj malo bolj redkih materialov za izrezovanje miniaturic, kot so čekani mrožev, tigrov, kitov ter drugih malo redkejših živali, posebne vrste lignita, morske korale, palminega lesa ipd. Netsuke je bil najbolj popularen v obdobju Edo (1615 – 1868), vendar je kot sama umetnost živa še danes, figurice pa na tržiščih v Evropi, ZDA in Japonskem dosegajo ogromne prodajne cene. Na japonskem so večinoma plastične reprodukcije dostopne kot suvenirji iz raznih muzejev.

178.  Še nekaj kratkih, ker je moja koncentracija že odšla špegat za čim zanimivejšim... najprej pojav imenovan Zeigarnikov efekt. Gre za dejstvo, da ljudje velikokrat ne dokončamo zadev, katere se nam zadali drugi, saj se nam to ne zdi smiselno ali pa se nam ne da z njimi obremenjevati. Če pa neko stvar začnemo (npr. moja mati je ravnokar začela s frantičnem pospravljanjem kuhinje in prepričana sem, da bo kmalu v sodelovanje vključila tudi mene. Ona bo svoj delež dokončala z navdušenjem, jaz pa se bom samemu odelovanju hotela na vse kriplje izogniti, tudi pod pretvezo, da na svet, katerega ne zanima nič trosim svoje šepajoče znanje o stvareh), jo bomo po vse verjetnosti tudi končali. Pojav ni popolnoma raziskan, lahko pa sklepamo, da ena izmed možnih razlag leži tudi v tem, da, če smo nekaj začeli, običajno tudi vemo, kaj hočemo s tem doseči, torej imamo pred seboj nek cilj. Če pa samo capljamo za nekom, ki nam daje ukaze, kaj moramo narediti pa ti cilji niso ponotranjeni in nam je zanje praktično vseeno, če v njih ni koristi za nas.

179. Še na kratko ena filmska, tokrat o filmu Shining, mojstrovini Stanleya Kubricka iz leta 1980.
Znameniti prizor, ko iz dvigal priteče (oz. se dobesedno ulije) kri je bil posnet v samo treh poskusih, kljub temu, da je Kubrick veljal za pedantneža ter človeka, ki je sposoben neko sceno posneti več desetkrat, da bi bila točno takšna kot si jo zamislil. Vendar je kljub temu, da je bila posneta v samo treh poskusih nato bilo porabljenih več mesecev (skoraj celo leto, če verjamemo določenim poročilom). Za postavitev scene in vse ostalo, kar je prizor zahteval je ekipa namreč potrebovala kar 9 dni in to vsakič, ko se je scene lotila. Vsakič, ko je kri prilila iz dvigal je Kubrick rekel 'Tole ne izgleda kot kri'.

180. Kot šoloobvezni otroci smo si velikokrat želeli, da bi se lahko učili brez prisile. Eden izmed takšnih načinov je t.i. hypnopaedia oz. učenje med spanjem. V spanju smo se sposobni učiti s pomočjo avdio posnetkov (ne tako, da damo knjigo pod blazino, kot so svoje čase bili prepričani veleumi), ki spodbujajo delovanje možganov (ja, med spanjem še vedno uporabljamo večji delež možganov kot med gledanjem televizije), ti pa si zapomenjo podatke, ki jih slišijo. Izvedene so bile mnoge raziskave, vendar pa njihovi izsledki niso neizpodbitni in se znanstveniki še vedno prerekajo, ali je tak način učenja dosegel ustrezne rezultate ali ne.
Za zanimivost pa še to: tak način učenja je bil uporabljen v veliko literarnih delih in oddajah na temo znanstvene fantastike, npr. Brave new World (A. Huxley), A Clockwork Orange (A. Burghess) ter Flowers for Algernon (D. Keyes).

Tako, domačega branja imate dovolj – glede na to, kako nekateri radi berejo, bi moralo to zadostovati za nekaj let – materiala za razmišljanje prav tako. Moja glava je na tem, da odpade, splošno počutje pa je šlo v maloro v tistem momentu, ko sem izvedela, da se od zavetja svoje sobe poslavljam za nekaj dni, čemur botrujejo 'družinski' prazniki, ki za seboj prinesejo tudi kopico ljudi, ki se je do sedaj naučila postavljati tri možna vprašanja - kdaj se boš do konca izšolala? Je prvo vprašanje, ki na naši strani sproža napad suicidnosti, iz česar lahko sklepate kaj si o svojem dosedanjem šolanju mislim v tem trenutku. Drugo vprašanje, ki spodbuja suicidnost je 'kdaj si misliš najti partnerja?' – ker se mi ne zdi, da so v naših družinskih krogih do tega odprti, večinoma sprašujejo kdaj si mislim najti fanta, kar pomeni, da omemba dekleta verjetno ne pride v poštev. Problem je tudi v tem, da se mi ne zdi smiselno, da ženska moje starosti okrog preganja fantke, saj je to lahko v veliko primerih kaznivo ali pa samo po sebi neumno. In tretje suicidno vprašanje, ki me poleg tega, da povzroči urgentno željo po samomoru pripelje do tega, da bi svoj samomor rada uprizorila pred ogromnim občinstvom, je vprašanje 'kdaj misliš imeti otroke?'. Odgovor na vsa tri vprašanja je 'nikoli', za vsakega iz svojih razlogov, ampak odgovor je enoznačen v vseh primerih. In ne glede na to, kaj počnem sama s seboj, ustreči ne morem vsem naenkrat, saj ne morem ustreči niti lastnemu iskanju sreče.
Jutri je dan spomina na mrtve. Poskusite ga preživeti brez želja po lastni smrti. Če ga boste, boste namreč naslednji teden lahko prebrali novo Stromatro. Mogoče bo tista bolj zanimiva kot je ta danes. Torej, do naslednjič!

Če že imamo temo, naj bo vsaj ekstravagantna! (J. Kenyon)

Ker enostavno ne morem iz svoje kože, je vseeno tukaj še ena fotkica za vse tri zveste bralce 
Ta je ukradena iz aplikacije za učenje tujih jezikov in vas opozarja, da ste se ravnokar naučili nekaj novega.