sobota, 5. december 2015

Stromatra, 16. del: Odzven kaosa, 23. del

Spet je sobota dopoldan – v zadnjih izdihljajih seveda, nekdo na tej strani se trudi izpasti priseben, kar se večkrat izkaže za zgrešeno in predvsem skrajno neuspešno dejanje in tako se ponavlja vsak teden. Zdaj že 23. Teden zapored. Če ne drugega, si lahko čestitam za kompaknost svoje glave s katero tako rada rinem skozi zid (večinoma pri odprtih vratih samo nekaj korakov stran od sebe).

To je zadnji teden v tem stanju. V zelo bližnji prihodnosti začenjam z novimi zdravili, za katera mi obljubljajo, da mi bodo pomagala pregristi se skozi preko dvajset let kopičenja vsega, kar je s svetom okrog mene narobe in seveda, neprestanim občutkom, da je vse slabo na svetu moja krivda.
Kljub temu, da sem si diagnozo pred nekaj leti postavila sama, nato pa svoje specialiste več let prepričevala, da rabim strokovno pomoč, sem jo dobila šele letos, zaradi popolnoma nepovezane stvari. Potem, ko svojemu specialistu dobesedno rišeš sličice, da bi mu pokazal, kaj je narobe s tabo, on pa te prepričuje, da to ne more biti tako, si kaj hitro postaviš tudi diagnozo, da si neumen, ker ne znaš ljudem povedati, kaj je s teboj narobe in da je res tako narobe kot si jim opisal. Nekoč so trdili, da je zdravilo za neumnost znanje... ampak počasi obupavam tudi nad tem. Če se bo nadaljevalo naprej na tak način, bo tudi znanje postalo ničvredno in nekoristno, če ga človek nima kje uporabiti (enega izmed načinov širjenja znanja sem našla v objavljanju le-tega, vendar vidim, da to nima nobenih posledic – niti pozitivnih, niti negativnih). Kako naprej, se bom odločila v prihajajočih dneh, mogoče tednih.

Kakorkoli, dovolj mojega smiljenja sami sebi, delo nas čaka. Kot običajno, tudi ta teden nekaj zanimivih besed, malo matematike, nekaj konkretnih babnic in kakšen zločin. Teme opisane spodaj so, tako kot vsak teden, izbrane na način, da so nekako podobne mojim mislim skozi teden. Res pa je tudi, da gre skozi človekove možgane 12 000 do 50 000 misli dnevno. Ko nekateri od nas odštejemo seks... ostane zelo malo uporabnega. Pa začnimo.

221. Za spremembo naj bo tokrat prva na sporedu ena prava konkretna babnica.  Govora bo o Rosi Parks in njenem bojkotu na avtobusu v Alabami, ki se je zgodil 1.12. 1955, kar pomeni, da je pred nekaj dnevi praznoval 60. Obletnico.
Rosa Parks, danes znana kot aktivistka za državljanske pravice, je 1.12. 1955 sedla na avtobus, plačala karto in se vsedla v 11. Vrsto (prvih 10. Vrst je bilo namenjenih belim prebivalcem, tiste za njimi pa črnim, saj ti niso smeli sedeti skupaj). Tri postaje naprej je na že prej precej poln avtobus vstopilo nekaj belcev in nekateri so morali stati. Šofer avtobusa je tako hotel takrat 42.letno Roso nagnati še bolj v ozadnje avtobusa, vendar se je samo presedla bližlje k oknu, ostali trije črnci, ki so sedeli v isti vrsti pa so se premaknili. Šofer jo je vprašal, zakaj se ne premakne in odgovorila mu je, da si misli, da se ne bi rabila premikati. 'Če se ne boš premaknila, te bom dal aretirati!' je rekel šofer in naveličana ženska mu je odgovorila 'Potem pa tako stori.' Roso so aretirali, njena aretacija pa je sprožila val dogodkov, ki so začeli nastopati proti rasni segregaciji v ZDA.
Rosa je tako postala ikona boja za enakopravne državljanske pravice, kar pa jo je tudi veliko stalo. Zaradi aktivizma (že pred aretacijo je bila borka za enakopravne pravice afroameričanov) in izpostavljenosti je izgubila službo v veleblagovnici, njen soprog Raymond pa je pustil službo, ko so mu prepovedali omenjati soprogo in njeno početje. Leta 1957 sta se morala preseliti v Hampton, Virginijo, kjer je končno našla službo, kasneje istega leta pa sta se skupaj z njeno materjo preselila v Detroit, Michigan. Rosa je ves ta čas potovala, običajno skupaj z Martinom Luthrom Kingom in predavala o nepoštenostih katerim so izpostavljeni afroameričani.
Kinga je tako prepričala, da je podprl lokalnega kandidata za senat Johna Conyersa (danes dekan predstavniškega doma ameriškega kongresa). Ko so Conyersa izbrali, jo je ta zaposlil kot svojo asistentko, to službo pa je obdržala do svoje upokojitve leta 1988.
Po upokojitvi je izdala več knjig o svojem življenju in veri, nato pa se je vedno redkeje pojavljala v javnosti, predvsem zaradi hude demence za katero je trpela. Pri 81 (1994) ih je v njen dom vlomil odvisnik Joe Skipper, od nje zahteval denar in dala mu je 3$. Vprašal jo je, če je ona res Rosa Parks, kar mu je pritrdila, nato pa je od nje zahteval še več denarja. Dala mu je še 50$ in nato jo je s pestjo udaril v obraz. Skipperja so aretirali in obsodili na 8 do 15 let zaporne kazni, Rosa pa se je tako bala vrniti v svoje stanovanje, da se je preselila v stolpnico, v kateri je nato živela do svoje smrti leta 2005.

Spominski dan Rose Parks praznujejo v Kaliforniji in v Ohiu in sicer dvakrat letno, na njen rojstni dan 4. Februarja in na dan njene aretacije 1.12.

222. Za kratek premor pred naslednjo žensko, ki jo bom predstavila – v sklopu konkretnih babnic o katerih pišem skoraj vsak teden – malo matematike. Tokrat naj bo to število dvesto dvaindvajset (kot kaže že številka samega zapisa). 222 je decimalni repdigit (glej odlomek št. 88 – če vam je to odveč, repdigit je okrajšava za ponavljajoče se število – repeated digit – in je kot tako sestavljeno iz enakih števil, torej, če še niste ugotovili, gre za število 2) in strobogramatično število (ponovno poglej v odlomek št. 88, ker ti od prejšnjič ni nič ostalo v spominu – to so števila, ki se berejo enako, če sedemmestni kalkulator obrnemo na glavo – kar lahko preverite na kalkulatorju in ne na telefonu. V telefonih so fonti drugačni in stvar bo zato izpadla narobe), poleg tega pa je tudi t.i. repunit (gre za okrajšavo  repeated unit, to pa so večkratniki števil kot so 11, 111, 1111 ipd. Mislim, da je s številkami nazorno orisano, kaj sem pravzaprav hotela povedati). Pri tem številu, ki sicer ni tako popularno kot npr. števili 666 in 888, je predvsem zanimivo to, da je seštevek števil, ki ga sestavljajo v decimalnem zapisu (torej 222) enak seštevku števil v njegovem binarnem zapisu (če ste slučajno pozabili, binaren zapis števila pomeni, da je število zapisano s pomočjo števk 0 in 1 – v našem primeru je zapis števila 222 enak 11011110 in ker ste nagnjeni k temu, da mi določenih stvari ne verjamete, zdaj lahko to izračunate. Tudi tega se ne lotite s telefonom, ker vaš telefon prav tako deluje na binarnem sistemu, vendar pa je ta malo bolj izpopolnjen kot moje razlaganje tega sistema tukaj).

Zakaj je to število tako pomembno? Pravzaprav ni, hotela sem samo dokazati, da rada drugim vsiljujem nove besede na drugačne načine kot je pretepanje s slovarjem.

223. kot že rečeno, čas je za drugo konkretno babnico ta teden in tudi tokrat bom opisala žensko, ki je resnično obstajala in ni bila mitološko bitje (čeprav jo nekateri še danes pojmujejo kot tako). Govorila bom o nekaterih zanimivostih iz življenja legendarne igralke Vivien Leigh.
Prijateljica Maureen (ki je igrala Jane v filmih o Tarzanu z Johnnyjem Weissmullerjem v glavni vlogi) je o njej povedala, da je bila že kot šolarka izredno samosvoja, saj je imela izredno dobro natreniran spomin (mati jo je že kot deklico trenirala z metodo iz Kiplingove knjige Kim. Pred njo je postavila nekaj predmetov, jo pustila, da jih preuči, nato pa predmete umaknila in ji naročila naj jih zloži na mizo tako, kot so bili zloženi prej. To ji je fantastično pomagalo pri učenju vlog kasneje), kot edina učenka je hodila k baletu (ker druga dekleta tega takrat niso želela) in odkar je bila stara 3 leta, je vedela, da hoče biti igralka (kot 3-letnica je namreč nastopila pred člani materinega dramskega krožka, kjer jim je zdeklamirala pesmico. Nastop jo je tako navdušil, da je takoj vedela kaj hoče početi v življenju).
Pri mladih 19ih letih se je poročila s premožnim odvetnikom Leighom Holmanom in kmalu zanosila ter rodila hčero Suzanne. Vendar pa je to ni niti malo oviralo pri tem, da bi postala igralka. Njen agent je sicer hotel, da bi se preimenovala (ker je to bilo v modi takrat), kar je sicer storila, vendar ne tako kot si je zamislil njen agent. Svoje ime je iz Vivian spremenila v Vivien (ker se ji je zdelo, da je ta zapis bolj ženstven), namesto priimka pa je pričela uporabljati soprogovo rojstno ime, Leigh.
Pri 23ih si je s prijateljico ogledala predstavo v kateri je glavno vlogo igral Laurence Olivier. Prijateljici je rekla, da je to moški s katerim se bo poročila, prijateljica pa jo je opomnila na to, da sta oba poročena. Leto kasneje, 1937 sta skupaj igrala v filmu Fire over England in tako sta začela svojo večletno afero, dokler se leta 1940 oba nista ločila od svojih zakoncev in se poročila eden z drugim.
Laurence je dobil vlogo Heathcliffa v Wuthering Heights, zato je ona hotela imeti vlogo njegove izbranke Cathy, režiser pa ji je ponudil stransko vlogo Isabelle, kar pa je odklonila 'Igrala bom Cathy ali pa sploh ne bom igrala!'. To bi lahko bila njena prva vloga v Hollywoodu, pa jo je odklonila. Domneva se, da se je takrat že pripravljala za svojo vlogo Scarlett O'Hara, ki jo je proslavila po vsem svetu. Za to vlogo so jo izbrali izmed skoraj 1400 igralk, ki so se potegovale za vlogo Scarlett v V vetru (verjetno vam je bolj znan naslov Gone with the Wind), kar pa jo je izredno obremenilo, saj je delala 125 dni skupaj (po 6 dni na teden), vsak dan po 16 ur – nastopila je v skoraj vsakem kadru tega legendarnega filma, na koncu pa je bila plačana 25 000$ - kar je za tiste čase ogromen denar, še zdaleč pa ne tako ogromen kot ga je dobil njen soigralec Clark Gable, ki je delal 71 dni in na koncu dobil 120 000$. Za to vlogo je bila 1939 poplačana s filmsko nagrado Oskar (kar je v tistih časih še nekaj pomenilo). Deset let kasneje je dobila drugega Oskarja, za svojo vlogo Blanche v Tramvaju Poželenja (preden je posnela ta film, je igrala v istoimenski predstavi, ki jo je režiral njen soprog. V gledališču je namreč odigrala več vlog kot na filmu, znana pa je bila predvsem po vlogah v Shakespearjevih igrah).

Med snemanjem filma Cezar in Kleopatra je ugotovila, da je noseča, padec med snemanjem pa je sprožil njen spontani splav, s čimer se je pričel njen mentalni propad. Že pred tem je imela težave s kajenjem (na snemanju filma V vetru je domnevno pokadila po 4 škatlice cigaret dnevno, da bi se vsaj za silo znebila pritiska pod katerega je bila postavljena zaradi preveč dela), zdaj pa je postajala vedno bolj vzkipljiva, napadalna in zahtevna. Sama Viviene je trdila, da jo je njena vloga kapricaste južnjaške lepotice Blanche v Tramvaju poželenja, ki je bila lik, ki se je boril s psihozo, pahnil v njeno bolezen. Vrhunec bolezni je dosegla med snemanjem svojega naslednjega filma Elephant Walk, saj je med snemanjem blodila, imela privide in postajala skrajno paranoična. Njo so poslali nazaj v Los Angeles, njeno vlogo pa je prevzela Elizabeth Taylor. Vivien so diagnosticirali bipolarno motnjo in jo poskušali pozdraviti s takrat edino znano terapijo za to bolezen – elektrošoki. Njena bolezen je povzročila tudi povečan libido, ki jo je vodil v več izvenzakonskih afer, kar se je leta 1960 končalo z ločitvijo me zakoncema Olivier.
Umrla je leta 1967 stara komaj 53 let po hudih zapletih pri prebolevanju tuberkuloze, s katero se je borila preko 20 let. Ko se je razvedelo, da je umrla, so v znak spoštovanja takrat broadwayska gledališča za eno uro ugasnila luči.

224. Pa še malo matematike, tokrat Mersennova števila. To so vsa števila, katera lahko ponazorimo s formulo Mn = 2n – 1. Za tiste, ki vam matematika dela malo več preglavic, to so potence števila 2, katerim odštejemo 1, kar pomeni, da gre za števila 3, 7, 31 in 127. Z oznako n je v formuli vedno označeno celo število, torej število, katerega lahko zapišemo brez frakcionalne komponente (kar pomeni, da števila, ki imajo vrednost tudi na drugi strani decimalne vejice – 6,667 -, ulomki - 6/7 – in nekateri koreni – npr. √2 in √3 to niso).
Cela števila vsebujejo tudi dogovorjeno 0 (ničlo – gre za dogovorjen znak, ki v resnici nima vrednosti... razen, če se gre za stanje na bančnem računu. Potem ta znak predstavlja manjši živčni zlom) in negativna števila (torej -1, -2, -3... razen v primeru šolskih ocen iz nekih davnih časov, kjer je ocena -2 pomeni, da dejansko nimaš dovolj znanja, da bi dobil pozitivno oceno, vendar pa ga imaš še vedno več kot toliko, kolikor si ga potreboval za oceno 1. Torej 0. To, dragi otroci, je preizkušeno znanje iz srednje šole. Preizkušeno seveda na lastni grbi in lastnih popravnih izpitih).

225. Skoraj polovica populacije na svetu ima težavo s prekomerno težo, izgubljanje le-te pa je pri nekaterih bolj naporno kot pri drugih. Če vam kljub dietam, rednemu treningu in nekaterim zdravilom (večina zdravil, ki jih najdete na internetu in domnevno pomagajo pri izgubljanju telesne teže imajo kratkotrajen učinek – če ga že sploh imajo, razen seveda, če delujejo po principu 'če bedaku, ki je naročil naš pripravek izpraznimo denarnico, ne bo imel dovolj denarja, da bi si kupil kaj za jesti in bo posledično shujšal' -, ki se običajno vrne nazaj v obliki še večjega problema s prekomerno telesno težo – t.i. 'jo-jo efekt') ter odrekanju sladkarijam, živilom iz bele moke in alkoholu, ne uspete izgubiti maščobe okrog trebuha, imate lahko težavo s kortizolom.
Kortizol je steroidni hormon, katerega proizvajata naši nadledviči žlezi in je zadolžen za dvigovanje krvnega sladkorja po jedi (kot diabetik sem vam primorana povedati, da krvni sladkor nastaja, ko se v telesu presnavljajo ogljikovi hidrati, katere najdemo v vseh živilih s škrobom, v sadju, zelenjavi in mlečnih izdelkih ter večini pijač (razen vodi in nesladkanemu čaju), in ne samo v sladkorju, kot so prepričani nekateri ljudje), katerega presežek se nato kopiči po raznih skladiščih po telesu (ste kdaj opazili, da vam je postalo topleje, hkrati pa ste postali zaspani? To je pomenilo, da se je določena količina sladkorja nakopičila tudi v možganih, kar je zmanjšalo pretočnost kisika v njih, saj je kri postala gostejša. V primeru prenizkega krvnega sladkorja – hipoglikemije – tako diabetiki postanemo sprva razdražljivi in v veliko primerih tudi napadalni, saj telo prične zadnje zaloge sladkorja vleči iz možganov, kar zelo zmoti njihovo normalno delovanje. Težke hipoglikemije pri katerih pomoč ne pride pravočasno, se lahko zaključijo z nezavestjo in komo, lahko pa so podobne tudi epileptičnim napadom, lahko pa vodijo tudi v smrt. Vendar ne paničarite, nekateri diabetiki smo že po naravi razdražljivi in napadalni), sprošča pa se tudi, ko je človek pod stresom (70% slovencev živi pod stresom, 30% pa v tujini). Torej, če se svojega 'šlaufka' ne morete znebiti s stradanjem, se vprašajte, kako močno na vas vpliva stres in kaj lahko naredite, da se ga znebite ali ga vsaj omilite.
'Prava ženska ima...' 'Ne! Ne obstaja napačen način za to, kako si ženska!'

Nekateri izmed bolj koristnih nasvetov pri tem so, da dobite dovolj spanja, da zajtrkujete (na žalost, kava ni zajtrk... razen, če ji dodate še kaj malega), ne preskakujete obrokov in spijete dovolj vode (res je, da je voda tudi v coca coli, vendar je v coca coli tudi ogromno sladkorja, kar pomeni, da bo ta dosegla ravno nasprotni učinek od želenega) ter se dokaj redno gibate (za nekatere je dovolj, da se sprehodijo po bližnjem nakupovalnem centru, nekateri pa morajo preteči več kilometrov, da bi porabili vse kalorije, ki so jih tisti dan spravili vas – za tolažbo, eden izmed najboljših načinov za kurjenje odvečnih kalorij je namreč seks. Med povprečnim spolnim odnosom se tako porabi okrog 70 kalorij za uro poljubljanja, okrog 10 za slačenje, okrog 210 za sam odnos – če vanj dodate še malo globokega dihanja in stokanja, lahko izgubite še dodatnih 30, kar vse skupaj pokrije tisto čokolado, ki ste jo zmazali po solati, ki ste jo pojedli za večerjo).

226. Marca 1997 so v hiši v Kalifornijo odkrili 39 trupel oblečenih v črno, obraze in telesa pa so imeli pokrita z vijoličnim blagom. Vsako truplo je imelo v žepih 5$ v bankovcu in 75 centov v t.i. 'četrtakih' (se pravi tri kovance po 25 centov). Vsako truplo je imelo tudi zapestnico na kateri je pisalo 'Nebeška vrata – odhajajoča skupina'. Pred smrtjo so vsi spili koktajl iz vodke in fenobarbitala, svoje glave pa so nato ovili v polietilenske vreče.
Nebeška vrata je bilo eno izmed mnogih milenjskih in NLP kultov, katerega začetki segajo že v daljno leto 1970. Ustanovila sta ga 'Do' (Marshall Applewhite) in 'Ti' (Bonnie Nettles, ki je verovala, da sta onadva dve priči iz knjige razodetja v Svetem Pismu). Sam kult je vseboval več različnih verovanj – od krščanske apokalipse in odrešenja do evolucijskega napredka in potovanja v vzporedne realnosti in druge svetove. Pripadniki so živeli asketsko življenje v celibatu, veliko od njih pa se jih je odločilo tudi za kastracijo. Skupaj so živeli v hiši, kjer so jih našli, med seboj se niso klicali po imenih, temveč samo z nazivi 'brat' in 'sestra', prepričani pa so bili tudi, da bo naslednja raven njihovega obstoja brezspolna, saj jih to samo ovira pri izpolnjevanju njihovega poslanstva.
Prepričani so bili, da je Zemlja, kateri zdaj (oz. pred prelomom tisočletja) vladajo zle sile, ter da jo morajo pred njenim 'recikliranjem' ob koncu tisočletja zapustiti, preden se naselijo v nova telesa na višjem nivoju. Tako so trenutek resnice videli v kometu Halley – Bopp in so svoj skupinski samomor uskladili s časom, ko je komet bil najbližje Zemlji.

227. Google je verjetno najbolj uporabljan spletni brskalnik, saj pokriva skoraj vse indeksirane strani, kar jih je na internetu (za neindeksirane si poglej odlomek št. 87, tam je opisanih nekaj zanimivosti o tej temi, ter tudi razlaga, kaj pomeni, da je neka stran indeksirana ali pa ne). Večina od nas ga uporablja za iskanje preprostih pojmov, telefonskih številk ali oprezanje za raznimi ljudmi, ki se nam zdijo zanimivi. Poleg tega pa ima Google še nekaj zanimivih (ne pa tudi zelo uporabnih) stvari, ki jih zmore. Npr.: (v iskalne nize morate vpisovati angleške izraze, slovenski prevod je namreč izredno len. In ne poslužujte se Google prevajalnika, ker... ta večinoma piše samo nesmisle)
- na njem si lahko nastavite štoparico: na vstopni strani vpišite 'set timer to (namesto oklepaja vstavite koliko minut in koliko sekund mora timer delovati)'
- primerjate hranilne vrednosti dveh jedi. Če v iskalni niz vpišete npr. 'cheeseburger vs. Spaghetti', vam bo Google primerjal postrežne porcije omenjenih jedi, da si boste lažje izbrali, katera je bolj primerna za hujšanje po novem letu.
Če imate alergijo na neko živilo, ali pa se temu živilu izogibate, v iskalni niz vpišite recept za kaj iščete, nato pa zraven dodajte – in takoj za minusom vpišite živilo, katerega nočete v tem receptu. Iskalnik bo tako našel vse recepte za to jed, vendar brez živila katerega nočete.
- lahko ga uporabite za kalkulator (vendar vam ne pride preveč prav pri nalogi iz odlomka št. 222, ker piše v drugačnih fontih), ki je zdaj že sposoben računati tudi procente, korene in kotne funkcije (med časom mojega šolanta tega tudi navadni kalkulatorji niso zmogli). Poleg tega pa vam pomaga izračunati tudi napitnino, katero je priporočljivo pustiti natakarju. Vnesti morate skupno vrednost  računa, število oseb in koliko procentno napitnino želite pustiti. Tako bo izračunal koliko znese napitnina in kolikšno vrednost vam morajo vaši prijatelji pustiti, če ste poravnali skupni račun.
- lahko vam pomaga poiskati anagrame (premetanke) neke besede ali besedne zveze. Če v iskalni niz vpišete med drugim tudi besedo 'anagram', vam bo Google namreč izpolnil tudi to željo.
- Lahko vam pove kakšno vreme je kjerkoli na svetu (v iskalni niz vpišite kraj za katerega vas to zanima in zraven dodajte besedo forecast), prav tako pa ga lahko povprašate tudi po času sončnega vzhoda (v iskalni niz napišite 'sunrise in (kraj oz. državo za katero vas zanima. Seveda brez oklepajev).
- z njegovo pomočjo lahko pretvorite skoraj vse obstoječe merske enote v vse druge obstoječe merske enote. Vpišite samo koliko nečega v kaj natanko (npr. 37 inches to meters in povedal vam bo, da gre za natanko 0,9398 metrov)
- poleg tega pa zmore še kopico stvari, ki so sila zabavne in večinoma neuporabne. Npr. če v iskalni niz vpišete 'atari breakout' in kliknete na slikovno iskanje... lahko zelo na hitro izgubite nekaj minut, saj se boste hitro znašli sredi zgoraj omenjene igrice, katero boste enostavno morali dokončati. Podobno se zgodi, če v iskalni niz vpišete 'zerg rush'. Spet boste izgubili nekaj minut, samo, da boste tokrat igrali drugo igrico.
Poleg tega lahko vaš iskalnik nahecate, da za vas naredi preval (seveda spet uboga samo angleške komande, zato mu ukažite 'do a barrel roll' in ga opazujte pri njegovi telovadbi). Podobno se bo zgodilo, če v iskalni niz vpišete 'tilt' (vendar tokrat ne bo naredil celega kozolca, ampak se bo samo malce nagnil).
Se vam ne ljubi tipkati? Še vedno lahko kliknete na ikono mikrofona in svoje ukaze izgovorite. Koliko vas bo razumel, pa je odvisno od njega.

228. In, ker smo počasi že proti koncu zapiska za ta teden, samo še nekaj kratkih in neobremenjujočih, večinoma v obliki besed, ki v resnici nimajo enobesednega prevoda v slovenščini... in večinoma tudi v drugih jezikih. Za začetek ena italijanska in to je naufragio, ki v dobesednem prevodu pomeni 'ladijska razbitina', v metaforičnem smislu pa s to besedo lahko opišemo resnično dolgočasno zabavo, katere smo se udeležili. Take se nam približujejo s prihajajočimi prazniki. Kaj je za koga dolgočasno, je seveda subjektivna stvar.

229. tudi malo romantike ne škodi, običajno pravijo, zato zanimiva arabska beseda ya'aburnee, ki v dobesednem pomenu pomeni 'ti me pokoplješ', v prenesenem pomenu pa označuje upanje, da umremo pred ljubljeno osebo, saj si življenje brez nje ne znamo predstavljati. Awww...

230. in še zadnja ta teden, ker se mi res ne da več – kot običajno spet vse počnem zadnji moment. Konec leta je običajno čas, ko sami sebi priznavamo vse, kar smo naredili narobe (če ste seveda drugačni od mene. Mene to mori običajno celo leto, še preden se dogodi, imam o takih stvareh že nočne more) in dostikrat so naše napake povezane z drugimi ljudmi. Pisantrofobija je oblika fobije, ki označuje strah pred zaupanjem drugim ljudem, predvsem zaradi slabih izkušenj iz preteklosti.

Dobro, ne grem se več, vsaj ta teden ne. Fascikla se davita, računalniška mapa je vedno bolj polna linkov pri katerih se večinoma sprašujem kdo jih je vanjo spravil (ker imam samo jaz odprt dostop do tega računalnika... ja, ne bom se spuščala v ta traktat) in tudi datoteka v telefonu je že precej obilna, mene pa skoraj zagotovo pobira od glavobola in utrujenosti, je pametno, da za danes zaključim. Pošteno gledano bo kmalu že jutri in zadeva ne bo nič lažja. Ali pač. Pustimo se presenetiti. Do naslednjič!

Nikoli se ne boj narediti nekaj, če veš, da je to prav! (Rosa Parks)

Ni komentarjev:

Objavite komentar