sobota, 6. februar 2016

Stromatra, 16. del: Odzven Kaosa, 32. del

Neinspirirani, naveličani in utrujeni smo se spravili napisat nov Tepih, se vmes nekajkrat zapletli, navlekli kopico neuporabnih podatkov in spet zaman skušali sami sebi dokazati, da nismo spet tako neumni. Kakšen je bil poskus česarkoli od tega, boste seveda ocenili sami.
Moje življenje se počasi spreminja v čakanje naslednjega obiska pri zdravnikih do naslednjega, kljub temu, da vem, da z mano ni nič narobe. Ker sovražim obiskovanje zdravnikov – predvsem zato, ker domnevno moje življenje ne ustreza njihovi ideji tega, kakšno življenje naj bi nekdo v mojih letih živel – to postaja sila nadležno, dolgočasno, zoprno in odvečno. Od neprestanih izobraževanj o tem kaj je zdrava prehrana, koliko gibanja, kakšna zdravila za katero stanje se jemlje v katerem primeru ipd. Je bilo koristnih sila malo zadev. Njihova ideja o tem, kako naj bi življenje izgledalo v bistvu nima popolnoma nič skupnega z realnostjo. Pa je šlo samo za fizično zdravje. Seveda, noben od teh zdravnikov noče enega samega dne preživeti z mojo glavo, ki povzroča vse te težave. Ker dobro vedo, da tega niso sposobni.
Težava mojega žvljenja je v tem, da že dolgo vem, da obstaja bistvena razlika med življenjem in obstajanjem. Jaz sem zaradi vsega omejena samo na obstajanje in seveda, to se mi ne zdi niti najmanj smiselno, občasni vpogledi v to, kako izgleda živeti življenje pa me samo opomnijo na to, kako brezvezno je samo obstajanje. Vse moje življenje se odvija samo v moji glavi, ki je sposobna narediti fantastičen scenarij vsega, kar se bo v določenem trenutku zgodilo... potem pa ljudje okrog mene niti pod razno ne sodelujejo ali pa se vsaj približno držijo scenarija... 


Preden se tole nadaljuje v kombinacijo poslovilnega pisma in hudega smiljenja samemu sebi, naj povem, da sem nekaj stvari o katerih sem ta teden hotela predebatirati z ljudmi okrog sebe, zaradi njihovega ne-sodelovanja, morala napisati sem. Tukaj imam vsaj občutek, da govorim z nekom, ki razume – pa čeprav večino časa govorim sama s sabo. Pač, vsakdo kdaj potrebuje mnenje eksperta, zato za nasvet vpraša samega sebe – ker je od bralcev bore malo odzivov. Brez nesmiselnega in nekoherentnega nakladanja, tokrat kar brez objave o tem, kaj vas čaka v nadaljevanju. Saj imate radi presenečenja, kajne? Vseeno, da vas slučajno ne bi 'kap', imate tukaj astrofotografijo nečesa, kar bo kasneje omenjeno v enem izmed pametovanj, samo prebrati ga morate.



311. Verjetno ni pametno, da v času, ko se vsi bojijo možnih (nekateri tudi povsem nemogočih) terorističnih napadov, načenjam temo, ki je s tem popolnoma nepovezana... vsaj za tiste, ki si tega ne znajo zamisliti. Kemija, namreč. V bistvu samo eden izmed elementov na tako močno osovraženem periodnem sistemu, katerega ste sovražili že za časa srednje šole. Gre za Polonij.
Večina vas je seznanjena z njim od nekje leta 2006, ko je ruski agent Aleksander Litvinenko umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim Polonijem. Da ne bo pomote (večina od vas se verjetno tudi tega dogodka ne spomni več), Polonij je izredno strupena substanca, katero je mogoče zlorabiti na veliko različnih načinov in z njeno pomočjo narediti ogromno škode. Zaradi 1 grama polonija lahko umre 50 milijonov ljudi, nevarno zboli pa še 50 milijonov ljudi. Torej, kaj so značilnosti tega grozljivega strupa?


Polonij je radioaktivni kemijski element (najdete ga pod številko 84, ker ima toliko protonov v jedru atoma... ups, nekoga je zaneslo... krajša razlaga v naslednjem odlomku), ki nastaja med razpadanjem Urana (še enega radioaktivnega kemijskega elementa, ta pa se skriva pod številko 92). Pri razpadanju ene tone Urana lahko nastane do 100 mikrogramov (0,0001 grama) Polonija, kar  pomeni, da je tudi izredno redek (po poplavi kvazikriminalnih novel, filmov in detektivskih nadaljevank, ki so sledile Litvinenkovemu umoru bi človek dejansko sklepal, da ga prodajajo na tone na vsaki tržnici... masovna histerija, ste kdaj slišali za to? Ja, kaže se tudi na hudo populističen način. Na žalost). V svojem osnovnem stanju je Polonij trdna kovina srebrne barve, njegovo razpolovna doba je 138 dni (kaj točno to je... ja, naslednji odlomek bo mogoče malo bolj razjasnil stvari...), potem pa postane Svinec (z atomsko številko 82). Je eden redkih elementov, ki med razpadanjem oddaja alfa žarke (v nasprotju z večino ostalih radioaktivnih elementov, ki oddajajo gama žarke), ki imajo izredno visoko energetsko vrednost, vendar pa niso sposobni potovati daleč (za razliko od gama žarkov). Zaradi tega se njihova radiacija izniči v samem zraku že po nekaj centimetrih, lahko pa se izognejo vsem Geigerjevim števcem (to so števci za merjenje radiacije).
Kot že rečeno, v zraku ne 'preživi' več kot nekaj centimetrov, človeškemu telesu pa postane nevaren, ko pride v notranjost – če ga pogoltnemo, vtaknemo v kakšno telesno odprtino ali pa v organizem vstopi skozi rano na koži (skozi samo kožo ne more priti v telo, saj je ta zanj predebela). Predvsem je nevaren jetrom, kostnemu mozgu in drugim mehkim delom organom, zastrupitev z njim pa je vidna po hudem bruhanju, izpadanju las in močnem upadu števila belih krvničk. Če je zastrupitev ugotovljena zelo hitro, se domneva, da je možno pomagati s kelatorji – s snovmi, ki vežejo strupeno sestavino nase, bolnik pa jo potem izloči po naravni poti ali pa mu pri tem pomaga za to izurjeno zdravstveno osebje – preden ga začne organizem absorbirati. V nasprotnem primeru pride do smrti zaradi akutne radiacijske bolezni, nastop same smrti pa je odvisen od količine zaužitega Polonija (Litvinenko je umrl zaradi zastrupitvijo s 26 mikrogrami Polonija, 22 dni po zaužitju le-tega).
Polonij danes proizvajajo samo še v nekdanjem jedrskem reaktorju v mestu Sarov (pod Niženovgorodsko oblastjo) v Rusiji, približno 720 kilometrov od Moskve. Do 70. Let 20. Stoletja so ga izdelovali tudi V ZDA in Veliki Britaniji, vendar so proizvodnjo zaradi toksičnosti (khm-khm... ker je šlo za čase hladne vojne, naj ostane pri tej trditvi... gre za zgodovino, katero ti narodi še pišejo) ukinili. Danes ga je možno kupiti (ker je danes možno kupiti vse), vendar se prodaja v tako minimalnih količinah, da bi potrebovali cca. 15 000 naročil, da bi se z njim zastrupili. Drugače pa ga imate nekaj tudi v telesu (res je, da gre za izredno minimalne količine), tega pa ste pridobili po zraku, po vodi in tudi z uživanjem bio in eko zelenjave ter sadja, saj se strupeni izmuzljivec (tako kot karkoli drugega) skriva tudi v zemlji.

312. Ker opažam, da se ljudje izogibajo čemurkoli, kar ima vezo s čimerkoli, kar so menda nekoč slišali v šoli in ker tega takrat niso imeli časa razumeti, se mi zdi nujno, da nekatere zanimive stvari razložim. Pošteno povedano, vem kako sovražite kemijo, zato se mi zdi smotrno vztrajati v tem, da nekatere njene najosnovnejše stvari razložim. Ker sem trma.


Kot obljubljeno v prejšnjem odstavku, je v tem momentu čas, da razložim nekaj stvari v zvezi s periodnim sistemom elementov, eden izmed povodov za to pa je bila objava izvora elementov na periodnem sistemu, katero je pred kratkim objavila NASA. Ker gre za stvar, katera se meni zdi zanimiva, večini mojih sogovornikov pa ne, moram pač o tem pisati tukaj.
Zanimivo je namreč to, da nam v šoli nikoli niso povedali od kje elementi izhajajo.  Najlažja elementa na periodnem sistemu (Vodik in Helij) naj bi izhajala iz samega velikega poka (in pristaši kreacionizma se v napadu studa obrnejo stran), saj ni drugega omembe vrednega izvora teh elementov. Kozmični žarki (visoko energetski radiacijski žarki, ki nastajajo v veliki meri v supernovah velikih zvezd izven našega osončja) so povzročili nastanek Litija, Berilija in Bora. Poznamo 24 elementov, katere je ustvaril človek (t.i. sintetični elementi z atomskimi števili od 95 do 118 so tisti, katerih v naravi ne najdemo, so zelo nestabilni, njihova razpolovna doba pa je med nekaj mikrosekundami pa do nekaj milijonov let. Ti elementi so radioaktivni in hitro razpadejo v lažje elemente), ostali elementi (90 njih) pa prihaja iz velikih in malih zvezd (radiacije, ki jo te oddajajo) in supernov (ekplozije zvezd, ki delce z ogromno hitrostjo pošiljajo po vesolju). Zaenkrat so to samo ugibanja, saj človeštvo še nima toliko pojma o vesolju, da bi pravzaprav čemurkoli lahko reklo, da je nekaj zagotovo tako, kot si misli posameznik. 
Seveda nove kemijske elemente zdaj uradno odkrivajo že skoraj vsak dan... za enega izmed njih poteka peticija, da bi ga poimenovali po nedavno preminulem glasbeniku Lemmyju. Verjetno niste niti pričakovali, da bi vam prepovedala to peticijo podpisati, kajne? Jaz sem namreč jo že. Človek, ki je pomagal zasnovati heavy metal, kakršnega poznamo danes, si zasluži mesto med trdimi kovinami (oh, bog, še eden izmed povsem zgrešenih poskusov kako nasmejati ljudi s tem, da si pameten...)
Nekaj vrstic nazaj sem omenila lažje in težje elemente. Se spomnite nadležnih oznak na periodnem sistemu, za katerega ste pri urah kemije v šoli vedno ugotavljali, da ste ga pozabili doma ali pa ste ga imeli in niste imeli pojma kaj z njim početi? Nenavadna razpredelnica v nekaj različnih barv, v vsakem polju pa je bila vpisana kombinacija črk ter nekaj številk, za vse skupaj pa so trdili, da je osnova kemije, kemija pa je vse okrog nas. Ne da bi vas hotela imeti za neracionalne ali bognedaj neumne, vendar je nujno povedati, kaj te kombinacije pravzaprav pomenijo. Črke v polju predstavljajo kratico imena elementa v latinščini (npr. H predstavlja Vodik, torej po latinsko Hydrogenium – če me spomin ne vara je vodik osnovni element v molekuli vode, hydra pa med drugim pomeni voda... nekako tako naj bi izgledal nastanek imena za najlažji element najden v naravi... zlo na kratko, seveda). Številka nad to kratico ponazarja relativno atomsko maso oz. povprečno maso enega atoma (torej skupno maso vseh protonov in nevtronov v jedru atoma. Ker so atomi sila majhne stvari, je njihova masa (v nekaterih primerih tudi teža, ki pa ni vedno ustrezen pojem) izražena v atomskih enotah mase, ki je definirana kot 1/12 mase izotopa atoma Ogljika 12, ki ima po definiciji atomsko težo 12 (te enote so brezrazsežnostne in kot take nimajo enot oz. uporabljajo enoto 1. Nastajajo večinoma kot zmnožek / seštevek večih elementov v aritmetični formuli, zaradi česar se uporabljene enote izničijo. Enota za merjenje mase atoma se imenuje Dalton). Številka pod kratico pa je t.i. vrstno število oz. atomsko število, ki označuje število protonov v jedru atoma elementa (ker je atom električno nevtralen, to pomeni, da v elektronski ovojnici atoma ravno toliko tudi elektronov, ki so negativno nabiti, medtem, ko so protoni nabiti pozitivno).
Možno je, da imajo atomi enako vrstno število in različno število nevtronov v jedru, to pa so t.i. izotopi. Naravni materiali so mešanica različnih izotopov, zato se vedno jemlje njihova povprečna atomska masa.
V jedro atoma je možno vcepiti dodatne protone, s tem pa se prvotni atom bistveno spremeni. Prav tako je mogoče, da število protonov v jedru atoma upada – to je t.i. razpolovna doba atoma. Različni atomi imajo različni razpolovni čas (kot že omenjeno od nekaj mikrosekund do nekaj milijonov let), v tem času pa število protonov v jedru atoma upade na polovico začetne vrednosti – ker je nemogoče trditi, da je atom razpadel na pol in je ostalo samo pol atoma (atomi tega namreč ne počnejo), takšna sprememba bistveno vpliva na vrednost atoma. Atom, če ostane cel, spremeni vsebino (kot rečeno Polonij razpade na Svinec) in tako postane nekaj drugega v po svojem razpolovnem času. Če pa atom dokončno razpade, pa se tudi dokončno izniči. Atomi torej so ali pa jih ni, nikoli pa niso samo napol. Pri ljudeh je seveda situacija precej drugačna.

313. Ker je šlo za težko temo, katero ste že pozabili iz časov svojega srednješolskega šolanja (meni so bile te stvari že v osnovni šoli povsem narobe razložene, zato jih moram občasno obnavljati s pomočjo sredstev, ki jih moderno šolstvo večinoma ne zajema – razmišljanje, interpretiranje, spraševanje, brskanje po enciklopedijah ipd. – ker moderno šolstvo sigurno ne more temeljiti na samostojnem razmišljanju) ali pa ste jih že takrat enostavno preslišali... je zdaj čas za še eno težko temo, vendar se bom tokrat malo intenzivneje potrudila, da bi stvar opisala na kratko. Ponovno, ker s to temo nisem zaželena na družinskih shodih in kofetkanju, se moram posluževati svojih javnih pametovanj, da jih obelodanim.
Položite eno svojo dlan na svoje čelo, drugo pa na zatilje. Zdaj objemate najpomembnejši organ v svojem telesu, katerega pa občasno rahlo zanemarite.  To so vaši možgani. Velikokrat vidimo fotografije in skice možganov in vedno gre za nagubane sivkaste gmote, ki se navzven ne zdijo pretirano brihtne. Zakaj so možgani tako nagubani?

V bistvu je stvar zelo preprosta. Nagubana površina pomeni več prostora za nevrone (možganske celice), več nevronov pa pomeni tudi boljše kognitivne funkcije – človeški možgani so namreč še vedno edina stvar, ki je sposobna preučevati samo sebe. Količina nagubanosti je odvisna od dveh parametrov: hitrosti razmnoževanja možganskih sivih celic in njihovo debelino. To je v veliki meri odvisno od genetike, saj preko starševskih genov dobimo predispozicije za to kako hitro se nevroni razmnožujejo in kako hitro najdejo svojo destinacijo. Ker se možganski korteks (zunanja plast možganov oz. sive celice) razvija in množi hitreje kot bela možganovina, je posledica tega nagubanost površine. Pri zarodkih se začnejo možgani gubati okrog 20 tedna nosečnosti, dokončno izoblikovanje pa je pri nekje letu in pol starosti (to je tudi razlaga, zakaj imajo otroci tako nesorazmerno velike glave).
Vsi sesalci imajo podobno obliko možganov, vendar pa nimajo vsi nagubanih možganov. Kot rečeno, gube povečajo prostor za procesiranje informacij, zato so opazne šele višje pri evolucijskem razvoju. Vendar pa so tudi stanja s preveč gubami (polymicrogyria) in preglobokimi gubami (pachygyria) zelo resna in običajno vodijo do splošnega zaostajanja pri razvoju, blage do resne umske zaostalosti, težave z govorom in požiranjem, težave z dihanjem in k napadom. Človeški možgani očitno še niso tako raziskani, da bi lahko vedeli kolikšna nagubanost je ravno pravšnja, če pa imate o tem kakšno idejo pa sem jo pripravljena slišati, saj sem vedno odprta za kvalitetne predloge.

314. Skrajni čas je, da kot lovec na znanje (khm-khm) omenim tudi lovca, ki ta mesec preži na vas, vi pa sploh ne veste, da je kje v bližini. Gre za ozvezdje Orion, katerega je moč opaziti vsako leto v drugi polovici Januarja in prvi polovici Februarja, ko je najbolj očiten na nočnem nebu (do sredine Februarja si ga lahko ogledate na kakšen jasen večer, okrog devetih, ne glede na to, kje na svetu se nahajate).


Orion, pomembnejše ozvezdje v bližini nebesnega ekvatorja, vidno po vsem svetu, je svoje ime prejel po grškem mitološkem lovcu Orionu, ljudje pa so ga opazili že veliko prej, saj so skico, ki ga prikazuje našli v jami v Nemčiji leta 1979. Skica naj bi bila stara med 32 000 in 38 000 let. Okrog tega ozvezdja se je spletlo ogromno mitologije v različnih kulturah, najdemo pa ga tudi v sodobni pop kulturi – filmi iz sage Gospodar prstanov, Blade Runner, Možje v črnem ter v znanstveno fantastični seriji Haven lahko najdete reference nanj (nekatere bolj bežne kot druge, ampak vseeno), pristaši bolj glasbenih zadev pa verjetno poznate instrumentalni komad Orion skupine Metallica (osebno se spomnim še ene glasbene reference, ampak je na tem mestu ne bom omenjala, da ne bo kdo prišel do ugotovitve, da potrebujem pomoč ljudi, ki so za to usposobljeni).
Samo ozvezdje je sestavljeno iz 7 velikih zvezd in 81 manjših zvezd, med katerimi sta najsvetlejši Rigel (modro beli zvezdni velikan, ki naj bi oddajal 120 000-krat več svetlobe kot naše Sonce)in Betelgeza (rdeči zvezdni velikan, ena izmed najbolj redkih vrst zvezde na nočnem nebu – domnevno se pojavi ena takšna na približno milijon drugih zvezd – se pa zanjo domneva tudi, da bo nekega dne eksplodirala). Medtem, ko Betelgeza predstavlja Orionovo desno ramo, Rigel predstavlja njegovo levo koleno.
Znan je tudi izraz Orionov pas, s pomočjo katerega je najlažje locirati ozvezdje Orion na nočnem nebu. Gre za tri zvezde (Alnitak, Alnilam in Mintaka) postavljene tako, da je mednjimi lahko skorajda potegnemo ravno črto. Alnitak je v bistvu sistem treh zvezd (nekateri trdijo, da gre za sistem štirih zvezd, vendar so to zaenkrat samo teorije), ki rotirajo ena okrog druge, Alnilam je ogromni modri velikan, Mintaka pa je sistem dveh zvezd, ki rotirata ena okrog druge približno vsakih 5 dni.

315. Na družbenih omrežjih zadnje čase velikokrat naletim na izraz karma, ki je v tem momentu že tolikokrat zlorabljen in uporabljen narobe (omenjen je bil tudi v odlomku s številko 282)... kot običajno prevzemam odgovornost nase, da vam ta pojem vsaj malo razložim. Pa če se s tem strinjate ali pa ne.
Karma je v zahodni družbi bolj ali manj razumljena kot abstrakten koncept, ki naj bi izhajal iz starih vzhodnjaških miselnosti – tukaj vstopijo prve napačne reference, ki večinoma prihajajo od ljudi, ki stare vzhodnjaške miselnosti uporabljajo kot način hujšanja pred poletjem. Če gre za 'miselnost' je nekako očitno, da to ni stvar, ki iz vašega telesa v 14 dneh sname tistih nadležnih nekaj kilogramov, katere ste pridobili, ko se te miselnosti niste imeli časa držati (khm, prazniki ipd.). Če je 'miselnost, potem je to stvar, ki je pri vas navzoča večino vašega življenja), zahodni svet pa si jo bolje predstavlja kot nepisan zakon vzroka in posledice ter medtem, ko to nekateri vidijo kot nespremenljiv kozmični zakon, ga nekateri vidimo kot osnovno zakonitost logike.
Karma oz. zakon vzroka in posledic je možno strniti na 12 preprostih zakonitosti, ki nam lahko olajšajo vsakodnevno mučenje z življenjem (odvisno kako se stvari lotimo seveda... ker iz vsega skupaj lahko naredimo popolno katastrofo).


(1) Veliki zakon: Tisto, kar poseješ, boš žel (vse kar si mislimo ali kar naredimo, ima svoje posledice – dobre ali slabe. Če želimo pozitiven efekt, moramo delovati pozitivno)
(2) Zakon ustvarjanja: Vse, česar si želimo, ustvarimo s pomočjo udeleževanja (ali po domače: 'stvari ne padajo iz lufta')
(3) Zakon ponižnosti: Če nečesa nočemo sprejeti, to ne pomeni, da bo ta stvar izginila (če se posvečamo samo negativnim stranem neke stvari / dogodka ipd., bomo seveda iz nje potegnili samo negativne posledice)
(4) Zakon rasti: Če si želimo spremembe, moramo za to delovati sami (nadzor imamo lahko samo nad samimi seboj)
(5) Zakon odgovornosti: Odgovorni smo za lastna življenja (in ne tuja. Če pride do težave, moramo na odgovoren način poiskati ustrezno pot zase, da bomo težavo rešili).
(6) Zakon povezanosti: V vesolju je vse povezano med seboj (zato je pomemben vsak korak, ki ga storimo)
(7) Zakon osrediščenosti: Naša koncentracija je lahko omejena samo na eno stvar naenkrat (če okrog sebe sejemo negativizem, ne moremo duševno zrasti je uradna razlaga... po domače povedano, 'nikoli ne delajte več stvari naenkrat, ker bodo vse narejene bolj na približno').
(8) Zakon gostoljubnosti: Izražanje naše nesebičnosti kaže na naše resnične namere (vse kar delamo, naj je razvidno iz našega delovanja - ker dejanje težko lažiramo, besede pa so večinoma namenjene laganju)
(9) Zakon spremenljivosti: Zgodovina se ponavlja, če njeega končnega izzida ne spremenimo (brez natolcevanja na politične zdrahe je to izjavo možno povzeti v  'če boš neprestano ponavljal isto napako, ne moreš pričakovati različnih končnih izzidov').
(10) Zakon 'tukaj in zdaj': Sedanjost je vse kar imamo (kljub temu, da dogodke iz preteklosti obžalujemo, jih ne moremo popraviti, medtem pa ko jih obžalujemo, gredo mimo nas priložnosti v sedanjosti, ki bi lahko spremenile našo prihodnost).
(11) Zakon potrpežljivosti in nagrajevanja: Brez potrpežljivosti ni mogoče doseči ničesar, kar bi dejansko imelo kakšno vrednost (nagrajeni smo lahko samo za stvari, za katere smo delali z vsemi pravimi namerami. Take stvari trajajo dolgo, da pridejo do želenih posledic. Sploh pa je v prvo veliko bolje narediti prav, kot potem še tisočkrat ponavljati neko stvar, katere že v prvo nismo hoteli narediti).
(12) Zakon pomembnosti in inspiracije: Najboljša nagrada je tisto, kar prispeva k večji celoti (končni rezultat je brez vrednosti, če ni pustil želenih posledic oz. če si nekaj naredil zanič, ne moreš pričakovati, da boš zaradi tega lahko šel na dopust, brez da bi te vmes klicali, da pridi nazaj in stvar popravi).
Mogoče se vam vse skupaj zdi malo preveč preprost koncept nekega teoretičnega pametovanja, vendar ga poskusite spraviti v prakso. Stvari tudi približno niso tako preproste kot delujejo na prvi pogled.
Vsako dejanje ima svoje posledice, ki so lahko želene oz. načrtovane, nepredvidene ali neželene. Vendar zaradi tega, ker ne moremo predvideti kakšne bodo posledice naših dejanj tudi ne moremo določiti kakšna bo naša prihodnost. V to mešanico dodamo še dejstvo, da je človek rojen s svobodno voljo (vsaj v teoriji... če svoje ne zna na razumljiv način uporabljati, potem je to njegov problem, ne problem družbe) in prihodnost nam lahko predstavlja samo še presenečenje. Jasno pa je, da bomo posledice neumnih stvari, katere smo naredili danes, čutili še čez nekaj desetletij (ker se npr. nevroni ne obnavljajo, med povprečnim pijančevanjem pa jih izgubimo okrog enega milijona... bomo čez nekaj desetletji že tako brez miselnih sposobnosti, da nam bo za vse skupaj že pravzaprav vseeno). Naj bo Karma in njeni zakoni ena izmed konkretnih babnic ta teden. Lahko, da še kakšna pride.

316. Še kakšna malo lažja tema, npr. Xibalba. Hiter prevod besede mehiškega izvora pomeni 'prostor strahov' in označuje podzemlje v mitologiji starih Majev. Na tem mestu vladajo bogovi smrt in njihovi pomočniki. Vstop v to grozljivo podzemlje je predstavljala jama v Cobanu v Gvatemali (nekateri pa so vhod v podzemlje odkrili tudi v podzemnem svetu v Belizeju). Obe jami še danes nosita ime Xibalba oz. Shibalba. Današnji potomci Majev, ki so s to kulturo seznanjeni malo bolj kot smo običajni smrtniki, vidijo Mlečno cesto kot pot, ki vodi na podzemno sodišče, kateremu predseduje Hun-Came (ena Smrt), kateremu pomaga njegov podrejeni Vucub-Came (sedem Smrti) ter 10 njunih pomočnikov, demonov, ki nadzorujejo različna trpljenja v človeškem življenju in v veliki meri prinašajo smrt oz. njene posledice.


 Ti demoni vedno delujejo v parih in tako Xiquiripat (Leteče kraste oz. garje) in Cuchumaquic (Zbrana Kri) uničujeta človeško kri oz. povzročata njene bolezni, Ahalpuh (demon gnoja) in Ahalgana (Zlatenica) povzročata otekanja pri živih, pri mrtvih pa povzročita, da začne truplo nabrekati, Chamiabac (kostna palica) in Chamiaholom (palica z lobanjo) trupla spreminjata v okostnjake. Najbolj zanimiva sta verjetno para Ahalmez (demon pometanja – ja, resno) in Ahaltocob (demon zabadanja), ki se skrivata v nepometenih delih prebivališč in ljudi zabodeta do smrti, ter Xic (krila) in Patan (nekaj podobnega nahrbtniku oz. vreči s trakom – mogoče se zdi ta prispodoba malo nenavadna, ampak, ko ugotoviš, kaj pravzaprav počne, se zdi povsem smiselno), ki povzročita, da človek umre zaradi bruhanja krvi med sprehodom po cesti.


Majevska mitologija še ni povsem pojasnjena, vendar pa je jasno, da so že poznali osnove forenzike, različnim stanjem, katerih niso znali razložiti pa so v resnici dali razumljive prispodobe. Tako lahko razumemo zadnji par omenjen v zgodnjem odstavku kot tista dva, ki povzročata smrti ljudi, ki se nezavarovani oz. sami sprehajajo po poteh katere v resnici ne poznajo. Ker je Majevska kzltura kri videla kot tisto, ki človeku omogoča življenje, je torej nekaj najbolj grozljivega, ko človek začne kri bruhati (ali odvajati skozi druge naravne odprtine v telesu), saj to pomeni, da njegovo življenje uhaja in ga bo potemtakem tudi kmalu izgubil.
Pa vseeno, bodite brez strahu. Popol Vuh (Knjiga Ljudi je zbirka mitoloških in zgodovinskih pripovedk kraljestva K'iche' v zahodni Gvatemali) navaja tudi, da sta jih premagala herojska dvojčka, ki sta namesto, da bi se borila z njimi fizično, se raje poslužila svoje pameti in jih dejansko premagala v znanju in humorju. Osramočeni bogovi in njihovi pomočniki so se vrnili nazaj v svojo votlino, kjer prebivajo še danes in še vedno delajo razne zdrahe, ne zahtevajo pa več človeškega žrtvovanja kot so ga takrat, ko so vladali svetu.

317. In kaj sodi zraven podzemlja? Nyx, seveda. Gre za starogrško mitiološko personifikacijo Noči, ki je nastala iz Kaosa, skupaj z Erebusom (personifikacijo teme) pa sta bila starša dvema izmed primarnih božanstev – Aethru (svetloba) in Hemeri (dan). Nyx je nato sama imela še otroke z imeni Moros (Usoda), Ker (Uničenje), Thanatos (Smrt), Hypnos (Spanje), Oneiroi (Sanje – poglej ga zlomka, to smo obravnavali v odlomku s številko 239), Momus (Krivda), Oizys (Bolečina), Nemesis (Maščevanje), Apate (Prevara), Philotes (Prijateljstvo – kako se je to znašlo tukaj vmes je seveda jasno samo grški mitologiji), Geras (Staranje) in Eris (Prepir oz. Nered – za obnovitev znanja poiščite odlomek s številko 276). Nekatera izročila trdijo, da je nekatere izmed teh otrok imela z vrhovnim bogom Zevsom, vendar sama na to, tako kot vsaka prava dama, še ni podala odgovora, saj dobre mame lahko za svoje otroke skrbijo same, ker znajo biti t.i. očetje sila neresni (Zevs zagotovo sodi med te).
Gustave Moreau - Nyx

Kasneje se zelo malokrat pojavlja v mitologiji, prav tako pa tudi nima svojega kulta. Se pa dostikrat pojavlja v ozadju kakšnega kulta in tudi kakšne zgodbe, kulti z njenim imenom pa so običajno posvečeni več božanstvom naenkrat. O njej sta se dosti razpisala samo Heziod v Teogoniji in Orfej, ki ji je posvetil celotno pesnitev, ki pa je na žalost ohranjena samo v fragmentih. Vsepovsod je opisana kot ženska neopisljive lepote in neverjetnih moči, po izročilu naj bi se je bal celo Zevs (mogoče pa samo nista dorekla kako bo s preživnino za njune otroke in je vse skupaj izpadlo precej narobe).

318. In ker smo že ravno govorili o noči, je mogoče smiselno, da omenimo tudi Nyctophobijo oz. strah pred nočjo. Precej pogost pojav, za katerega pa si osebno nisem na jasnem, ali je posledica tega, da so starši otroke strašili s temo, namišljenih pošasti, ki naj bi v naših otroštvih prežale izpod postelje ali celo sodobne pop kulture – sploh sodobne grozljivke se večinoma dogajajo ponoči ali na mračnih mestih (pri ugotavljanju tega od kje ta strah izvira mi seveda lahko pomagate s svojimi idejami).


Kaj je pravzaprav nyctofobija? Kot rečeno, gre za strah pred nočjo, kar poudarja samo ime strahu, vendar v bistvu ne gre za strah pred nočjo, ampak za strah pred temo. Kljub temu, da se strah pred temo običajno pripisuje otrokom, je tudi vedno več odraslih, ki se bojijo teme. Tukaj je govora o zunanji temi oz. o temi v prostoru. Če se vam tista zdi grozna, očitno teme ne nosite v sebi, saj bi je drugače že bili navajeni (ali tudi ne, to je samo moje opažanje).
Strah pred temo se tako kaže v tem, da se ljudje bojijo večera ali noči, ker je temno, da nočejo biti v temnih prostorih, saj jih zaradi teme pograbi panika, zelo težko dihajo, zelo visoko jim naraste pulz, začne se jim vrteti, potijo se in običajno tudi trepetajo. Med najbolj popularnimi in uspešnimi načini, ki tak strah ublažijo, je terapija z izpostavljanjem, običajno skupaj z zdravili, ki ublažijo same simptome, dostikrat pa se pacientom predpiše tudi različne načine sproščanja.

319. Že nakj časa razmišljam o tem, da bi predstavila besedo 'Vesania', latinsko besedo za norost, vendar se je ta podvig izkazal za rahlo zgrešenega (v bistvu sem našla samo dejstvo, da v latinščini ta beseda pomeni to... potem pa sem dobila ven kup navlake, ki je sicer opisoval nekaj zanimivega... ampak za tukaj gor neprimernega. Ker se še vedno trudim pisati zapiske, ki ne bodo omejeni striktno na pop kulturo). Zato samo nekaj besed o sami norosti.

Francisco Goya - Norišnica

Beseda norost običajno opisuje vrsto psihičnih obolenj, ki se ponavadi kažejo kot kršenje družbenih norm (čeprav je veliko teh obolenj do družbenih norm v resnici indiferentnih), ko oseba postane nevarna sebi ali drugim (čeprav niso vsa stanja, ki do tega pripeljejo obravnavana kot norost). V medicini se izraz več ne uporablja, saj je zaradi jasnosti zahtevano, da se posamezna obolenja (psihične nestabilnosti), ki so nekoč sodila v to skupino, danes poimenujejo s svojimi imeni, ko pa se govori o duševnih in psihičnih težavah na splošno, pa se običajno uporablja termin psihopatologija.
Znano je, da se norosti po angleško reče med drugim tudi 'insanity', beseda pa ima latinski koren       '-sanus-', ki v osnovi pomeni 'zdrav', s pomočjo izreka 'Zdrav um v zdravem telesu (mens sana in corpore sano)' pa lahko predpostavimo, da gre za slabo zdravje možganov (ne kot organa ampak kot dela telesa v katerem se odvija razmišljanje, čustvovanje ipd.).
V grško-rimskem obdobju je glede tega vladala zelo progresivna miselnost (Hipokrat je večkrat omenil, da presežek črnega žolča lahko vpliva na možgane in povzroči norost). Mentalne bolezni so tako običajno videli in razumeli kot neravnovesje med telesnimi substancami, kar so poskusili zdraviti z rastlinskimi pripravki (tudi v filmu Feliks Langus je njegova ljuba mati njegove blodnje poskušala odpraviti s čajčki, kar kaže na to, da so podobni poskusi zdravljenja navzoči še dandanes). Rimljani so že poznali koncept psihosomatskih bolezni, prav tako pa so zagovarjali humano zdravljenje mentalnih in psihičnih bolnikov.
Seveda je srednji vek za nekaj časa prekinil to progresivno miselnost, bolezni pa pripisal obsedenosti z raznimi demoni in bolnike tako niso več zdravili za to usposobljeni zdravniki, ampak izganjalci duhov. V tem pogledu je medicina zelo nazadovala in celo povsem zastala za več stoletij. Bolnike so običajno izolirali od družbe, za njihovo zdravljenje in vključitev nazaj v družbo pa se običajno niso preveč brigali. Šele od 15. Stoletja naprej se je tako postopoma vračalo humano zdravljenje različnih motenj iz tega področja, vendar pa so med te motnje prištevali tudi depresijo, epilepsijo in celo govorne napake. Iz tega časa sicer izhajajo prvi prototipi prisilnih jopičev in vezanja bolnikov na posteljo.
Danes samo še nekatere države uporabljajo termin 'norost' pri obrambi nekoga, ki je zagrešil umor ali poskus umora, drugače pa je tudi na sodiščih to besedo nespametno uporabljati. V sodobni družbi je tako ostala samo kot beseda, katero se uporablja pri poniževanju tuje miselnosti, verovanja, čustev, želja ter tudi političnega prepričanja.

320. Za konec pa še simpatična beseda, tokrat iz Islandije. To je hoppipola, označuje pa nekoga, ki skače po lužah. Ker sama to izredno rada počnem, ljudje pa me običajno postrani gledajo, ko se tega resno lotim, je bilo pač nujno, da jo zapišem pod odlomek o norosti. Vendar to sama ne jemljem kot neko obliko norosti, ampak kot dejstvo, da še imam nekaj otroka v sebi. Obstaja namreč ogromna razlika med 'imeti otroka v sebi' in 'biti otročji'. Kateri ste vi, pa boste sami najbolje uganili.



Čas je, da torej skočim v kakšno lužo, spijem še kakšno kavo, za vas pa je čas, da preštudirate o tem, kaj ste danes prebrali. Vaše ideje, kritike in želje so vedno dobrodošle, res pa je, da ne mislim tukaj gor objavljati zapiskov o popularnih in cenenih temah. Za to so drugi blogi, lahko pa, da vas bom v doglednem času poskusila presenetiti tudi na tem področju (wink-wink) in takrat se le pretvarjajte, da ste presenečeni. Torej, do naslednjič!


Noben veliki um ni nikoli obstajal brez vsaj malo norosti v sebi! (Seneka)

Ni komentarjev:

Objavite komentar